Communicatie

Dit gebeurt door radio, televisie en kranten, dingen die je waarneemt en hoort en hoe je daar op reageert.

Communicatie zou je kunnen omschrijven als: Een proces waarbij iemand informatie overdraagt aan een ander. Communicatie is dus een proces, omdat er steeds een wisselwerking bestaat tussen iemand die een boodschap uitzendt en de reactie van de persoon die de boodschap ontvangt.
Is dit alleen het spreken en luisteren naar elkaar? Zeer zeker niet! Er komt veel meer bij kijken. Als wij praten is dat één van de communicatiemiddelen die wij gebruiken. Ons gedrag ondersteunt de woorden die wij zeggen of juist de woorden die wij niet uiten. Het kan zelfs in strijd zijn met de woorden die je zegt. Als wij praten, in gesprek zijn, noemen wij dat mondelinge of verbale communicatie. Alles er omheen, ons gedrag, houding en uitstraling wordt non verbale communicatie genoemd.

Bij alles wat wij doen of zeggen maken wij gebruik van ons gedrag. Het is niet iets wat je uit kan schakelen. Je gedraagt je altijd, ook als je niets doet, gedraag je je toch op een bepaalde manier. Ons gedrag ondersteunt de woorden die wij zeggen, maar als ons gedrag tegenstrijdig is aan het gesproken woord, krijg je tegenstrijdige signalen die afbreuk kunnen doen aan hetgeen je aan het vertellen bent. Degene die de boodschap ontvangt, reageert zowel met woord als met gedrag, er is dus sprake van interactie. Je zou ook kunnen stellen dat communicatie voortdurende gedragsverandering is.

[caption id="attachment_736" align="aligncenter" width="500"] communiceren 2013[/caption]
De wereld waarin wij leven gaat steeds sneller.  Echt empatisch luisteren naar de ander is moeilijk. Vaak zijn wij al bezig met antwoorden te bedenken of oplossingen aan te dragen. Wij worden vaak al in hokjes gestopt. Als je belt naar een klantenservice zal het je vast wel eens gebeurt zijn dat je het gevoel hebt dat er niet geluisterd naar je wordt. Er wordt direct geoordeeld , niet geluisterd en er wordt een oplossing aangeboden die niet perse de juiste voor jouw specifieke geval is.

Door het niet luisteren naar wat er naar elkaar gezegd wordt kan veel ruis en miscommunicatie ontstaan. Hoe duidelijk ben jij in het overbrengen wat jij bedoelt?

Bij HetdraaitomJOU! is het binnenkort mogelijk een e-book af te nemen over communicatie. In dit E-book staat veel informatie over communiceren, luisteren, lichaamstaal en meer.

 
Reactie plaatsen