S.T.A.R.

S.T.A.R.(R) staat voor:
  • Situatie
  • Taak
  • Actie
  • Resultaat
  • Reflectie

STAR is een gedragsgerichte interviewmethode die gebruikt wordt tijdens sollicitatie en functionering en beoordeling gesprekken. S.T.A.R. wordt toegepast omdat gedrag uit het recente verleden voorspeller kan zijn van toekomstig gedrag. Dat is eigenlijk de kern van de STAR-methode.
Met de STAR-methode geef je voorbeelden van feitelijk werkgedrag, gedrag wat je in het verleden hebt toegepast op bepaalde situaties en te maken hebben met het functie profiel. Er worden met deze methode voorbeelden van gedrag verzameld waaruit naar voren komt hoe een medewerker opereert.

Welke capaciteiten hij/ zij al heeft voor de taken die uitgevoerd moeten worden en welke nog verbeterd moeten worden.

Met deze voorbeelden toon je aan dat je de functie goed zou kunnen vervullen. In een functionering of beoordeling gesprek kun je aantonen dat je de functie goed vervult of waar verbeterpunten liggen.
Om bovenstaand beter toe te lichten vind je hieronder een voorbeeld van de STAR-methode bij sollicitatie.

Stel je solliciteert voor de functie van verkoper in een winkel. Tijdens het sollicitatiegesprek zou dan de volgende vraag aan je gesteld kunnen worden: "Wat was je meest vervelende/ lastige klant?".SituatieWat was er aan de hand?Ik werkte als klantenservice medewerker bij een elektronica groothandel. Een klant kwam een keer heel boos binnen met een fax waarvan hij de inkt cartridge niet goed in het apparaat kreeg. Hij had al van alles geprobeerd maar het apparaat deed het niet. Klant was
zeer gefrustreerd en wilde het apparaat over de balie gooien.
TaakWat was je taak?Mijn taak was om te kijken wat er aan de hand was met het apparaat. Indien het apparaat kapot was zou het ter
reparatie opgestuurd moeten worden.
ActieWat heb je gedaan?Ik heb me verplaatst in de klant. Begrip getoond voor zijn situatie. Samen zouden we kijken of we de fax werkend konden krijgen. Tijdens het nakijken hoorde ik van de klant dat hij heel belangrijke documenten moest doorfaxen voor het einde van de dag en dat hij daarom zo gefrustreerd was dat het apparaat niet werkte. Het is mij gelukt om de cartridge er goed in te krijgen, de fax deed het weer.
ResultaatWat was het resultaat?De klant werd rustiger omdat hij bevestiging en begrip kreeg van mij. Klant heeft later nog een mail gestuurd om te bedanken voor de goede service.
Reactie plaatsen