Sollicitatie

Op deze pagina vind je meer informatie over solliciteren, waar je op moet letten en wat je wel en zeker niet moet doen.
Goed solliciteren is bijna een apart vak geworden. Hoe val je nu op tussen al die andere sollicitanten? Wat maakt jou nu zo speciaal en uniek?

Ben je op zoek naar een baan en lukt het maar niet? Heb je interesse om in jezelf te investeren? Succes met het solliciteren, geloof in jezelf en straal dat uit!
Ga niet zomaar overal brieven heen sturen om te solliciteren. Stel dat je op gesprek mag komen en je hebt je niet verder voorbereid! Zo val je zo door de mand en heb je grote kans dat je wordt afgewezen.

Onderzoek het bedrijf waar je gaat solliciteren, zoek op internet naar informatie.

Stel jezelf eerlijk de vraag of de functie bij je past of niet. Het is in een dooddoener dat als je tijdens een sollicitatiegesprek meldt dat je het bedrijf totaal niet kent  en eigenlijk geen voorbereiding hebt gedaan om algemene informatie over het bedrijf te verzamelen.
Tegenwoordig doen velen netwerken, online of via vrienden en bekenden of familieleden. Je komt soms op deze manier makkelijker bij een bedrijf binnen, omdat je wordt aangedragen door een collega.

Als een werknemer jou aandraagt voor een baan, heb je al snel meer kans dat je in ieder geval uitgenodigd wordt voor een gesprek.
Heb je een sollicitatiebrief geschreven, ga deze dan persoonlijk afgeven bij het bedrijf. Natuurlijk indien dit mogelijk is.
Bij een klein bedrijf kan het helpen als iemand van het bedrijf jou in het echt gezien heeft. Zorg dat je een positieve indruk maakt. Het kan zorgen dat je op gesprek mag komen....
Neem de tijd om een goede solliciatiebrief te schrijven. Kleine spelfouten kunnen soms een grote indruk achterlaten en alleen al een reden zijn om niet verder te lezen, laat staan om uit te nodigen.

Je hebt op dit moment geen werk heb en je vindt het belangrijk en/of je wilt heel graag een baan? Zorg danvoor een goede sollicitatiebrief zonder fouten. Zorg dat je sollicitatiebrief uitnodigend is, creatief en uniek. Bereik dat degene die de brief ontvangt nieuwsgierig wordt naar jou (als persoon).
Soms worden er wel eens vreemde vragen gesteld, waardoor er een rare sfeer kan ontstaan. Expect the unexpected en laat je niet verassen door rare vragen. Een tip is om zo’n vraag met humor weg te werken.
Vermeld in korte woorden wat jouw kwaliteiten zijn. Waar ben je goed in? Als je iets kunt of iets bereikt hebt, is het belangrijk om dit te melden, zodat men het daar weet.
Een vraag die vaak gesteld wordt : "Als je jezelf zou moeten verkopen, wat zijn dan je kwaliteiten of eigenschappen?" of "Waarom moet men voor jou kiezen en niet voor een ander?"  Denk daar eens over na.

Bedrijven kijken vaak ook naar bepaalde competenties die iemand moet hebben voor een bepaalde functie. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten, onderzoek eens voor jezelf welke jij hebt.Hoe onderscheid jij jezelf van de rest.
Wat maakt jou uniek en onderscheid je van andere sollicitanten. Wat zijn jou unieke persoonseigenschappen en hoe kunnen die bijdragen aan de organisatie waar je wilt werken?
Heb je nevenactiviteiten? Zit je in een vereniging en bekleed je daarin een functie? Doe je vrijwilligerswerk? Zet het in jouw CV.
Het kan je onderscheiden ten opzichte van anderen. Het laat wat zien hoe je in het leven staat. Het geeft weer wat meer informatie over jou.
In veel sollicitatiegesprekken wordt gevraagd of je hobby's hebt. Hobby's kunnen ook weer een middel zijn om wat meer van jezelf te laten zien en het is ook leuk om er over te praten!
In een sollicitatiegesprek moet men in een korte tijd een beeld vormen over hoe iemand is en of jij binnen het team of binnen het bedrijf past. Van verschillende ingangshoeken worden vragen gesteld om zo dat beeld te vormen.
Vertel dus veel over jezelf en wat jij belangrijk vindt.
Is het je gelukt en ben je uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je op tijd bent. Wees niet veel te vroeg, maar zeker niet te laat.
En mocht je door omstandigheden het niet redden om op tijd te komen, bel dit dan even door. Zo weten zij ook wat er aan de hand is.
Heb je een sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je netjes gekleed bent . Maar niet te. Niet te opvallende kleding of sieraden.
Kijk eens van te voren bij het bedrijf waar je gaat solliciteren en wat voor soort kleding ze daar dragen.
Heb je piercings, doe ze dan af of uit. In veel bedrijven waar jij het visitekaartje van het bedrijf gaat worden, vinden ze het vaak niet prettig als je dat soort zaken draagt.
Werkgevers zoeken naar je online soms via Google (of LinkedIn, Facebook en/of Twitter). Staan er dingen online die je moet vermelden, doe dit dan.
Google de persoon met wie je gaat spreken, misschien vind je iets over de hobby van je gesprekspartner, dat schept een band en laat zien dat je proactief bent.

 

 

Reactie plaatsen