Sollicitatiebrief schrijven

Neem de tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Kleine spelfouten kunnen soms een grote indruk achterlaten en alleen al een reden zijn om niet verder te lezen. Laat staan om jou uit te nodigen! Zeker als je op dit moment geen werk heb en heel graag een baan wenst. Zorg dan voor een goede sollicitatiebrief zonder fouten. Zorg dat jouw sollicitatiebrief uitnodigend, creatief en uniek is. Degene die de brief ontvangt, wordt zodanig nieuwsgierig naar JOU.
Zorg ervoor dat de brief uitnodigend is om te lezen en zorg ervoor dat de brief uniek is. Gebruik daarom geen standaardteksten bij het maken van de sollicitatiebrief. Laat in de brief al een beetje van jezelf zien, wat jouw kwaliteiten zijn en waarom jij die meest geschikte persoon bent voor deze functie.
Ga niet zomaar overal brieven heen sturen om te solliciteren. Stel dat jij op gesprek mag komen en je hebt je niet verder voorbereid, val je zo door de mand en heb je grote kans dat je wordt afgewezen.

Onderzoek het bedrijf waar je gaat solliciteren. Zoek op internet naar meer informatie. Stel jezelf eerlijk de vraag of de functie bij jou past of niet. Het is in een dooddoener dat als je tijdens een sollicitatiegesprek meldt dat je het bedrijf totaal niet kent en eigenlijk geen voorbereiding hebt gedaan om algemene informatie over het bedrijf te verzamelen.
Vermeld in korte woorden wat jouw kwaliteiten zijn. Waar ben jij goed in? Als je iets kunt of iets bereikt hebt, dan is het belangrijk om dit te melden. Een vraag die vaak gesteld wordt is: 'Als je jezelf zou moeten verkopen, wat zijn dan jouw kwaliteiten en/of eigenschappen?'. 'Waarom moeten we voor jou kiezen en niet voor een ander?' Denk daar eens over na.
Bedrijven kijken vaak ook naar bepaalde competenties die iemand dient te hebben voor een bepaalde functie. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten. Onderzoek eens voor jezelf welke jij hebt.
Hoe onderscheid jij je van de rest? Wat maakt jou uniek en onderscheid je van andere sollicitanten? Wat zijn jouw unieke persoonseigenschappen en hoe kunnen die bijdragen aan de organisatie waar je wilt werken?
Heb je nevenactiviteiten? Zit je in een vereniging en welke functie bekleed je daarin? Doe je vrijwilligerswerk? Zet het in je CV!
Het kan jou onderscheiden ten opzichte van anderen. Het laat wat zien hoe jij in het leven staat. Het geeft weer wat meer informatie over jou als persoon.
In veel sollicitatiegesprekken wordt gevraagd of je hobby's hebt. Hobby's kunnen ook weer een middel zijn om wat meer van jezelf te laten zien. Én het is ook leuk om er over te praten.
In een sollicitatiegesprek moet men in een korte tijd een beeld vormen over hoe jij bent en of jij binnen het team of binnen het bedrijf/ organisatie past. Van verschillende invalshoeken worden vragen gesteld om zo een beeld te vormen. Vertel dus veel over jezelf en ook wat jij belangrijk vindt.
Reactie plaatsen