Sollicitatiegesprek

Hieronder vind je enkele sollicitatietips die handig kunnen zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Hoe het wel moet, en hoe het zeker niet moet......
Let op de tijd, een sollicitatiegesprek wordt gezien als een zeer belangrijke afspraak. Kom niet te laat, maar ook zeker niet veel te vroeg.
Neem tijdens een sollicitatiegesprek een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, maar die toch ontspannen overkomt. Je kunt dit doen door in het begin van het gesprek recht op je stoel te zitten, met jouw rug tegen de leuning.
Knikken met het hoofd terwijl je spreekt is een goede manier om je woorden te ondersteunen of kracht bij te zetten. Ook handbewegingen kunnen het gesprek verlevendigen.
Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om alle gesprekspartners in evenredige mate aan te kijken. Door de ander aan te kijken geef je hem of haar een teken van vertrouwen.
Behalve te letten op jouw eigen lichaamstaal, is het ook belangrijk te zien hoe je gesprekspartners zich gedragen. Uit de houdingen en bewegingen van de anderen, kun je opmaken hoe je bij hen overkomt. Zo kun je vroegtijdig in de gaten krijgen of je tijdens het gesprek misschien iets moet bijstellen aan je gedrag of manier van communiceren.
Maak je geen zorgen om de spanning. Veel sollicitanten maken zich zorgen om hun zenuwen tijdens het gesprek en zouden graag willen dat hun gespannenheid minder zichtbaar is. Toch is het niet erg om gespannen te zijn, iedere gesprekspartner begrijpt dit. Door je gespannenheid geef je zelfs te kennen dat deze baan belangrijk voor je is.
Zorg voor kleding die representatief is voor de baan waarop gesolliciteerd wordt. Let hierbij ook op de uitstraling van het bedrijf: hoe zijn de werknemers gekleed?
Reactie plaatsen