CIS wordt TRANS of bekijk 't eens van de andere kant
28 februari 2015 

CIS wordt TRANS of bekijk 't eens van de andere kant

Wat staat daar nou: CIS wordt TRANS? Ken je die reclame waar twee vrouwen met elkaar in gesprek zijn en op een gegeven moment de een wordt verruild voor de ander en de achterblijvende vrouw totaal uit het lood is omdat ze die andere vrouw terugverwachtte?
Deze reclame is om aan te tonen hoe iemand die Alzheimer zich constant voelt en dit is ook het geval met iemand die CIS leeft, maar TRANS voelt.

Wat is CIS?

CIS betekent (uit het Latijns vertaald) ‘aan deze zijde’ en TRANS betekent ‘aan de andere zijde’. Ik hoor je denken wat: ‘Wat moet ik met deze informatie. Wellicht niets, maar hoe interessant kan TRANS wel niet zijn? TRANSatlantisch, TRANSmediaal, TRANSgender, TRANSport.

Wat is Trans?

TRANS is iets overstijgends. Meerdere culturen, soorten en gebieden worden bij elkaar gebracht. Als een soort kruisbestuiving kan TRANS je inspireren. CIS is iets wat je al kent en/of bent. Nieuwe wegen ontdekken, out of your comfortzone gaan en zo (samen) groeien.

Tuurlijk TRANS kan ook twijfel opleveren. Hoe is het aan die andere kant? Is het gras daar wel groener? Durf ik wel over te steken? Vragen die je aan deze kant kunnen houden. Hoeveel ontdekkingsreizigers en leiders zijn er niet geweest die het hebben aangedurfd, soms na een lange innerlijke strijd, om die stap te maken: Columbus, Martin Luther King, Malcom X, Buschhbaum, Calvijn, enz. Zij creëerden een grotere en mooiere wereld. Dus waarom zij wel en jij niet?

Probeer ’t eens

Probeer zelf ook een TRANS te gaan en vergroot je cirkel van invloed. Klop eens aan bij je nieuwe buurman en/of je bejaarde tante en open een nieuwe wereld voor jezelf.
Of durf eens hoger te offreren dan je normaal gesproken doet. Je bent het toch waard? Kortom er is niet tegen CIS. TRANS maakt het leven nóg spannender en rijker.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen