Tien tips voor communiceren met impact
30 september 2016 

Tien tips voor communiceren met impact

Ongeacht beroep, communicatie is een essentieel onderdeel van jouw dagelijks functioneren. Jouw communicatieve vaardigheden bepalen jouw succes.Of het nu gaat om het kalmeren van boze (coachings)klanten, het onderhandelen met leveranciers, of het instructies geven aan medewerkers. Alles staat of valt met een goede, duidelijke en krachtige communicatie. Communiceer op de juiste manier en het zal jou makkelijker in staat brengen om jouw ideeën, motivaties en suggesties over te brengen op anderen. Een slechte communicatie zorgt voor onduidelijkheid, chaos en discussies. Voorkom dit en check de onderstaande tips. Denk eens een keer na over de gesprekken die jij hebt in de loop van de dag. Zijn ze allemaal productief en effectief? Waarschijnlijk niet (allemaal). Realiseer je dat productief en effectief communiceren meer inhoudt dan alleen een gesprek tussen twee mensen. Het vereist planning, concentratie en aandacht van anderen. En hoe krijg jij hun aandacht? Hieronder vind je 10 tips die jou kunnen helpen om kracht en productiviteit toe te voegen aan de gesprekken die jij op een dag voert.

Weet wat jij wilt zeggen en maak jouw punt snel en duidelijk. Door dit te doen, is de kans groter dat de luisteraar begrijpt wat jij wilt en dat hij/ zij de boodschap zal herinneren. Weet dus waarom je een gesprek met iemand begint en wat jij wilt bereiken met dat gesprek. Doe dit voordat je het gesprek aangaat. Indien mogelijk laat je de ander weten over welk onderwerp het gesprek zal gaan. Houd jouw focus op dat onderwerp tijdens het gesprek en dwaal niet af.

De beste manier om een goede communicator te zijn is om een goed luisteraar te zijn. Denk aan uw gesprek als een tenniswedstrijd. Geef elkaar om de beurt de kans om te spreken en te luisteren. Wanneer het jouw beurt is om te luisteren, doe dit dan ook. Geef de andere partij jouw onverdeelde aandacht. Denk niet na over wat jij gaat zeggen. Je kunt dan iets belangrijks missen.
Wanneer je actief luistert, toont dat respect naar de ander en staat deze persoon eerder open voor mening en gedachten. Stephen Covey heeft een mooi verhaal over deze vorm van communicatie.

Stel vragen om het meeste resultaat uit een gesprek te krijgen. Kom achter wat de ander bedoeld. Stel geen vragen die alleen beantwoord kunnen worden met een “ja” of “nee”. Stel open vragen die meer inzicht geven in hun gedachten en gevoelens. Vraag om opheldering, als het punt wat ze willen maken niet duidelijk bij jou overkomt. Herhaal wat je gehoord hebt en stel vragen om te controleren of jij hun boodschap correct ontvangen hebt.

Als jij in gesprek gaat met een ander, geef dan jouw volledige aandacht. Zoek een rustige locatie op, waar jij zo weinig mogelijk gestoord kunt worden. De ander zal zich heel belangrijk voelen en het prettig vinden als hij/ zij ziet dat jij jouw volledige aandacht geeft. Zet zeker jouw telefoon uit of op zacht.

Zeg dat jij even niet gestoord wilt worden. Mocht er een onvermijdelijke onderbreking optreden, verexcuseer jezelf en kom zo snel mogelijk terug. Mocht je een keer door wat voor reden ook het gesprek moet beëindigen, plan dan meteen een nieuwe datum voor voortzetting van het gesprek.

Jouw vocale klank geeft de luisteraar een momentopname van jouw gevoelens. Als jij jouw respect of genegenheid wilt tonen, verzacht dan jouw toon. Mocht je merken dat jij boos of ongeduldig wordt tijdens een gesprek, luister dan naar jezelf om te zorgen dat jouw emoties niet gemerkt worden door de toon van jouw stem. Mocht je tijdens het gesprek een onderwerp gaan beargumenteren, verlaag dan bewust het volume van jouw stem. De ander zal dit dan ook doen. Houd je stem kalm. Praat rustig en beheerst, laat je niet leiden door je emoties.

Het is niet realistisch om te denken dat iedereen altijd mee gaat met alles wat jij te zeggen hebt. Meningsverschillen kunnen altijd ontstaan. Maar wat doe jij daar dan mee, als iemand het niet met jou eens is? Schiet je in de verdediging of wil jij blijven communiceren met tact. Dit bereik je door goed te luisteren. Zoek naar overeenkomsten die jullie samen hebben. Focus je niet op de verschillen. Zorg dat jij inzicht krijgt door duidelijk vragen te stellen. Blijf kalm. Zie meningsverschillen als een verschil van mening. Maak het niet persoonlijk. Je kunt best een mening van de ander respecteren, zonder het daar mee eens te zijn.
Iedereen heeft recht op een mening. Respecteer dat en zoek naar overeenkomsten. Is er een klein meningsverschil, werk dan aan een compromis. Als de discussie, onenigheid, over een principieel onderwerp gaat, dan  is het beter om het gesprek te eindigen. Daar gaan jullie samen dan toch niet uitkomen.

Denk niet dat jij alles over een bepaald onderwerp al weet. Sta open voor nieuwe ideeën en suggesties. Luister aandachtig en bedenk hoe nieuwe ideeen van toepassing kunnen zijn op dat wat jij al weet. Voeg nieuwe informatie toe aan de kennis die je al hebt.

Ga met de nieuwe ideeën aan de slag. Wie weet kan het zelfs jouw gedachten veranderen over datgeen wat jij al weet!

Zorg dat je altijd pen en papier bij de hand heb om gedachten of suggesties te noteren. Je kunt ook aantekeningen maken in jouw op zacht staande telefoon 😉

Je kunt dan gegevens opschrijven over nieuwe ideeën of over actiepunten waar jij aan gaat werken. Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, neem even de tijd om wat informatie over het gesprek en de persoon op te schrijven.

Studies tonen aan dat 93% van communicatie non-verbaal gebeurt. Zorg voor een goede lichaamshouding. Zorg voor goed oogcontact. Sta rechtop. Zorg voor een open houding. Niet voor een gesloten houding met benen gekruist en armen over elkaar. Gebruik jouw lichaamstaal om de ander te overtuigen.
Als wat jij zegt niet klopt met jouw lichaamstaal, dan zullen mensen minder snel geloven wat jij zegt. Zorg dat jouw boodschap en lichaamstaal overeenkomt met elkaar. Probeer de lichaamstaal van de ander over te nemen, zodat je daarmee bevestiging geeft dat je luistert en gelooft wat de ander te melden heeft.

Men reageert eerder op hoe jij overkomt, dan wat jij zegt.

Er is geen noodzaak om elke seconde van een gesprek met geluid te vullen. Verbale (“ah”, “eh”, “eh,” “willen”, “je weet”) verduistert jouw boodschap en vermindert jouw geloofwaardigheid. Als je voelt dat je op het punt komt om een niet-woord te gebruiken, neem dan even adem… Houd een moment stil… en ga dan weer spreken. Gebruik kortere zinnen. Of neem pauze met stilte in plaats van hoorbare geluiden. Oefenen wat je wilt zeggen, maar laat het gerepeteerd klinken.

Maak gebruik van bovenstaande communicatietips. Ze zullen jou zeker helpen.

Coachmoment.com heeft een E-boek geschreven waarbij alles draait om Communicatie. Hierin vind je informatie rond (non-) verbale informatie. Het kan jou helpen je boodschap beter over te laten komen.

Ook heeft Coachmoment.com ook de hand weten te leggen op een methode die jou in staat stelt om veel sneller een JA! te laten krijgen op jouw vraag, product/dienst of boodschap. Wil je meer weten? Ga dan naar de homepagina en klik op Jouw boodschap.

Samen sterk door samen ondernemen en delen van kennis

Welke communicatietips weet jij nog en wil je met ons delen? Plaats ze hieronder bij de reacties

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen