Als in de film... Denken in scenario's en wat laat jij werkelijkheid worden?
29 oktober 2016 

Als in de film... Denken in scenario's en wat laat jij werkelijkheid worden?

In de film INFERNO wordt de beroemde hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, Robert Langdon (Tom Hanks), wakker in een Italiaans ziekenhuis met geheugenverlies. Hij ontdekt dat hij in het bezit is van geheimzinnige codes gecreëerd door een briljante wetenschapper. Deze wetenschapper blijkt geobsedeerd te zijn door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri. Als blijkt dat Robert’s leven in gevaar is, helpt de jonge dokter Sienna Brooks (Felicity Jones) hem te ontsnappen. Ze helpt hem daarna om de mysterieuze codes te ontcijferen. In een race tegen de klok proberen ze samen het wereldbedreigende complot te stoppen.

Scenario

Om dr. Langdon hierin te laten slagen, is er voor deze film een scenario beschreven. Een chronologische beschrijving (“draaiboek”) van een reeks gebeurtenissen die moeten plaatsvinden. Het beschrijft wat de rol van dr. Langdon en de andere rollen gaan zeggen en doen om succesvol te zijn en het complot te stoppen. Alle interacties tussen de acteurs, de locaties, de handelingen, de set en de attributen worden hierin beschreven. De regisseur zorgt ervoor dat dit draaiboek ook wordt uitgevoerd. Een kleine afwijking hierin kan grote gevolgen hebben. Of dit scenario er inderdaad toe leidt dat de wereld gered wordt…? Alvast een voorproefje…

Wat is jouw rol?

Speel je in jouw leven ook een rol in verschillende scenario’s? Wij denken van wel. Bedenk maar eens hoe jij omgaat met jouw partner, kinderen, collega’s, leidinggevende en andere mensen die je tegenkomt. Zij spelen allemaal een rol in jouw leven. Ze zeggen en doen dingen die jou helpen of soms ook tegenwerken. Hoe vaker ze hun woorden of acties herhalen, hoe meer het een voorspelbaar patroon wordt. Je kunt dan eigenlijk al vrij gemakkelijk een scenario beschrijven van bijvoorbeeld jouw ochtendritueel met jouw gezin, de reis naar ’t werk, de lunchpauze, maar ook de manier waarop jij bijvoorbeeld een project in jouw werk aanpakt.

Uitkomst

En onze stelling is dat als je altijd hetzelfde scenario volgt, je dan steeds op hetzelfde resultaat uitkomt. Net als in de film …… Als er over tien jaar een nieuwe versie van INFERNO wordt opgenomen volgens hetzelfde scenario, dan is het resultaat ook exact hetzelfde …. Als het inderdaad gelukt is om de wereld te redden, dan is het een scenario met een succesvol resultaat. Hierdoor ontstaat er dus weinig behoefte om dit scenario te veranderen.

Wil je in jouw situatie op een andere resultaat uitkomen en daarmee (nog meer) succes hebben? Dan is het aan te raden jouw scenario eens goed onder de loep te nemen en te kijken waar jij iets anders kunt zeggen of doen.

Regisseur van jouw film

Je kunt natuurlijk niet aan de andere rollen in jouw scenario voorschrijven wat ze (moeten) gaan doen of zeggen. Je kunt wel jouw nieuwe scenario regisseren. Als jij iets anders doet of zegt dan dat je altijd gedaan hebt, dan gaan jouw partner dan wel anderen ook anders reageren. Actie geeft reactie!  Jij zegt of doet iets anders en daarmee beïnvloed jij de reactie van anderen die een rol spelen in jouw scenario. En als je het goed aanpakt, de juiste taal spreekt, doet dan beïnvloed jij de situatie in jouw voordeel.

En als je jouw nieuw scenario hebt ‘geschreven’? Dan komt het belangrijkste ……. Zet het dan zelf in gang, gebruik andere woorden, doe andere of laat bepaalde zaken, creëer een andere setting en speel de ‘openingsscene’ als de glorieuze hoofdpersoon…… net als in de film. Total in control met een op jouw lijf geschreven script.

To be continued!

Wij hebben de afgelopen jaren veel scenario’s in ons leven veranderd en andere succesvolle resultaten bereikt op gebied van gezondheid, carrière, financiën, persoonlijke ontwikkeling, etc. Ons motto is dan ook: ‘Alles is mogelijk!’ Daardoor zijn wij goed in staat om met jou naar de scenario’s in jouw leven te kijken en te kijken hoe je scenario’s die jij naar een ander resultaat wilt leiden kunt ombuigen ….. Welk scenario wil jij bekijken en anders laten lopen? Deel het met ons hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen