Op 't moment suprème geblesseerd! Wat doe jij, coach?
06 augustus 2016 

Op 't moment suprème geblesseerd! Wat doe jij, coach?

De Olympische sporters en hun coaches zijn begonnen in Rio. Echter een paar sporters zal toch niet starten of neemt maar deel aan bepaald onderdeel omdat ze er maar één kunnen doen. Waarom niet? Ze raakten net op het laatste moment geblesseerd. Hoe gaan ze daar mee om en hoe helpt een coach daarbij?

Jaren is er lang en intensief getraind. Veel is er voor opzij gezet. De Nederlandse sporters hebben allemaal kans op edelmetaal. Anders waren ze namelijk niet toegelaten door het NOC/NSF om deel te nemen aan de eerste Spelen op het Zuid-Amerikaanse continent. En dan… net voordat ze aan de belangrijkste wedstrijd in vier jaar mogen deelnemen, dan gaat het mis. Een blessure! Hun wereld stort in.

Hoe breng je, als sporter, dan de veerkracht op en er mee te dealen? Daar komt de coach in de picture, toch?
Hij of zij zal de sport(ster) bijstaan, adviseren en wellicht ook confronteren indien nodig. Kijk naar Epke Zonderland. Hij is momenteel geblesseerd aan een vinger en laat de onderdelen voltige en brug schieten:Ik heb een ongelukje gehad met mijn vingers’, liet de Fries weten. ‘Ik heb zes, acht weken geleden mijn vingers gekneusd.’ Hij zal alleen aan rek verschijnen.

Hoe zou jij als coach reageren? Bondscoach Bram van Bokhoven keek zo tegen de blessure aan. ‘Het is een tegenvaller. Maar aan de andere kant: zijn rekoefening zag er vandaag goed uit.’ Zou jij dat ook zo zien? Want jij als coach ben je ook met topsport bezig. Je probeert jouw klanten ook op het pad te krijgen en/of te houden wat hen voegt. Zo snel mogelijk! Je probeert ze weer fit te krijgen en veerkrachtig te maken: in hun relaties, gezondheid, financiën, carrière, etc.

Steeds meer mensen willen een coach die hen naar grotere hoogten brengt, ze ondersteunt en/of ze op een, (meer) wetenschappelijke wijze, beter maakt. Ze zijn op een of andere manier ‘geblesseerd’. Hoe spring jij er als coach dan uit?
Hoe komen ze bij jou terecht? Jouw website, koude acquisitie, mond-tot-mond reclame, enz.?  In de sportwereld wordt ook veel van coaches gewisseld, omdat het bijvoorbeeld niet klikt tussen beiden of binnen het team. Herken je dat? Je hebt een klant, maar je dringt onvoldoende tot hem/haar/hen door.

‘Ja, je hebt soms van die mensen!’. Wellicht doe jij deze uitspraak ook wel eens. Dat er geen connectie is, ligt ook in het feit dat we een bepaalde de taal met elkaar spreken. Die niet altijd op elkaar aansluit. Bijvoorbeeld heb jij een klant die eerst lang wil nadenken en niet van de snelle actie is, dan heb je een hele andere strategie nodig dan iemand die constante begeleiding wil. Zou je dat niet snel willen weten? Dat scheelt in ieder geval al tijd. Met een krachtig tool kun je dat binnen 1,5 minuut bereiken en daarna kun je direct met jouw effectieve coaching beginnen. Je kunt alle klanten nu in jouw business/ praktijk gaan helpen.

Kijk dan op de Engelstalige site en kraak je eigen persoonlijkheidscode. Dit kun je ook voor anderen doen. Hoe laten we je graag zien. Neem contact met ons op via de buttons hiernaast. Succes met jouw coaching!

Voor kansen als coach met jouw bedrijf, lees je hoe Marc Lammers (o.a. oud-bondscoach dameshockeyteam Olympische Spelen 2008) in zijn boek Yes, een crisisdit ziet.

Hoe ga jij met de blessure van jouw klant om? Laat het ons hieronder weten. Dank daarvoor 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen