Veerkracht voor de coach. Grijp je kans voor jouw praktijk!
06 augustus 2015 

Veerkracht voor de coach. Grijp je kans voor jouw praktijk!

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus‘. Deze quote komt uit het boek Yes, een crisis van Marc Lammers (voormalig bondscoach Nederlands dameshockeyteam).

In dit boek wordt een parallel getrokken tussen het dameshockeyteam en organisaties. Het team maakt een crisis door na het ‘verlies’ van het goud in 2004. Hoe ze in Beijing uiteindelijk Olympisch kampioen werden in 2008, wordt pakkend in het boek beschreven. Ze hadden een afwijkend, maar goed onderbouwd, plan en zo overwonnen ze de crisis en hun concurrenten. Ze grepen elke kans en toonden veerkracht!

In China (hoe toepasselijk) bestaat het woord crisis uit twee tekens. Het eerste teken staat voor het begrip gevaar en het tweede voor kans. In zijn boek beschrijft hij een aantal kansen. Hieronder staan er tien opgesomd.

Organisaties die tijdens een crisis minder werk hebben, zouden eigenlijk blij moeten zijn. Ze krijgen nu de tijd zichzelf beter te maken.

Een crisis vergt nieuwe inzichten. Die krijg je niet in oude omstandigheden.

Zorg dat het proces klopt. Dan volgt het resultaat vanzelf.

Als je het minder slecht doet dan je concurrent tijdens de crisis, dan is de crisis al een stuk overzichtelijker.

Vernieuwen kost geen energie, geen geld. Geld volgt goede ideeën, niet andersom.

Lijst van vijftig punten, die ieder voor twee procent verbetering van het proces kunnen zorgen.

In een crisis moet je je niet neerleggen bij een gebrek aan informatie. Doe het wetenschappelijk verantwoord.

Betrokkenheid geeft motivatie en medeverantwoordelijkheid, inspraak kan leiden tot nieuwe inzichten of oplossingen voor de crisis. Stel wel een grens aan inspraak.

Anderen kunnen je overzicht bieden.

Check dat regelmatig, want dan weet je ook wat je moet doen om er uit te komen.

Zorg voor een (gedegen, creatief, innovatief, gedurfd, eigen) plan en je wordt, als coach met jouw bedrijf, geheid een winnaar!

Geef hieronder aan welke tip jou het meeste aanspreekt en waar. Dank je wel, alvast!

Over de schrijver
Jacqueline Moleman
Door

Jacqueline Moleman

op 10 Aug 2016

Dankjewel Nick & Erik, gaaf artikel! Mij spreekt 'laat je coachen als coach' het meest aan. Je bent zelf het bedrijfsmiddel, zorg goed voor jezelf. Enne...jezelf coachen is echt onmogelijk:-)

Nick
Door

Nick

op 10 Aug 2016

Ja, investeren in bedrijfsmiddelen is belangrijk en dat doen we volop (in onszelf) om daarmee andere ook verder te helpen. Wie spreek als coach voor jou 't meest tot de verbeelding?

Reactie plaatsen