In between - Wordt jouw leven soms bepaald door keuzestress?
10 december 2016 

In between - Wordt jouw leven soms bepaald door keuzestress?

Keuzestress. Een fenomeen dat steeds vaker langskomt. Er is zoveel te kiezen. Zoveel mogelijkheden die nauwelijks in prioriteit verschillen.

De ene is goedkoper, de ander unieker. Weer eentje heeft meer opties en een vierde is de mooiste. Waar zou jij voor gaan?

Het heeft alles met waarden te maken. Welke keuzes maak jij, bewust of onbewust. Kwaliteit, prijs, snelheid of beschikbaarheid voor iedereen? Zeker de komende tijd waarin weer veel cadeautjes gekocht, gegeven en ontvangen gaan worden. Wat te kiezen?

Nick vindt het belangrijk dat het iets aparts is en vooral dat de ontvanger ziet dat het speciaal voor hem of haar is. Prijs en duurzaamheid spelen minder een rol. Ervaringen delen staat bovenaan.

Voor Erik is een presentje om samen te doen, te beleven of te spelen om daarmee de ander een goed gevoel te geven. Daarbij wordt natuurlijk alle zorg eraan besteed om hem of haar in ieder geval met een uniek cadeau te kunnen fêteren.

Onze kids checken eerst op het internet naar de prijs en/of ze waar voor hun geld krijgen. De mogelijke opties (features) vinden ze ook belangrijk. Wat het oogstrelend eruit ziet, speelt minder een rol. Of ze het met meerderen kunnen gebruiken, is iets wat op de laatste plaats komt.

Ook ontvangen kan soms als een uitdaging, probleem, onrustig gevoel of puzzel worden gezien. Je krijgt iets wat niet jouw smaak is of bij je past. Wat doe je dan? Zeg je dat je het niet jouw smaak is, zet je het in de kast en laat het daar (totdat de persoon weer een keertje langskomt), geef je het door aan een ander of gebruik je het omdat de gever het aan jou gegeven heeft..?

De keuze zegt veel over iemand’s waarden. Wij kunnen jou dan meer vertellen over hoe jouw waarden je vormen. Wat is jouw ‘buyology‘? Hoe beïnvloeden jouw waarden jou (en jouw koopgedrag)?

Stel dat je geen criteria kunt opstellen op basis waarvan je kunt/wilt kiezen. Stel dat je verstand iets anders zegt dan je gevoel. Stel dat je moet kiezen voor zakelijk ten koste van privé of vice versa. Wat dan? Waar dan voor te kiezen? Keuzestress. Omdat we vaak teveel kunnen, willen en mogen.

Duidelijk is wel dat een ‘gevoelsmens’ lastig aan een ‘ratiopersoon’ kan uitleggen waarom hij/zij voor ergens voor kiest. ‘Gutfeeling’ versus een excelsheet met voors en tegens.

Het kan echt samengaan. Het mag ook. Nu nog willen. Willen kiezen en de gevolgen ervan accepteren. Gaan waarvoor je staat. De language of people helpt je enorm daarbij. Het hoe kunnen we je leren. Voor meer informatie, ga naar de speciale aanbieding.

Op welk gebied ligt voor jou het maken van keuzes moeilijk: zakelijk vs privé, verstand vs gevoel of op een ander vlak? Keuzes, keuzes, keuzes…. Vertel het ons hier en/of geef een tip hoe jij de keuzestress verslaat.

Over de schrijver
Reactie plaatsen