Lief en leed bij de sporters én coaches van TeamNL
13 augustus 2016 

Lief en leed bij de sporters én coaches van TeamNL

In het progamma Studio TeamNL komen iedere avond leden van TeamNL langs die die dag in actie zijn geweest. Op één van die avonden was het beeld schrijnend: links op de bank zaten vier breed lachende dames van de Vrouwen Dubbel Vier met een zilveren medaille om hun nek en rechts zaten de judoka’s Henk Grol en, dicht tegen Edith Bosch aan, Marhinde Verkerk. Deze laatsten hadden die dag hun Olympische droom in rook zien opgaan en de telleurstelling hierover was duidelijk van hun gezichten af te lezen.

Het beeld was tekenend voor de prestaties van Team NL. Er zijn zeker goede prestaties zoals de medailles van de Vrouwen Dubbel Twee. Maar we hadden op meer gehoopt en wellicht verwacht.
Echter Yuri moest naar huis gestuurd worden, Annemiek maakte een afschuwelijke klap met haar fiets, Parzival werd gebeten door een insect, de zwemmers waren te laat naar Rio vertrokken en de fietser reden elkaar in de wielen.

De sporters hebben allemaal de afgelopen jaren alles gegeven om hier optimaal te kunnen presteren en dan is het ineens over en uit … Hoe zijn zij en Team NL in staat om deze tegenslag te boven te komen en te gaan zien als mogelijkheid om verder te groeien. Hebben ze voldoende veerkracht hiervoor?

Het is in ieder geval belangrijk dat ze kunnen terugvallen op een aanmoedigend netwerk van teamleden, medesporters, familie, vrienden, etc. De relaties die ze hebben met deze groepen helpt hun om een nieuwe koers voor zichzelf uit te kunnen zetten. Wellicht een koers richting Tokyo 2020 of naar een hele nieuwe bestemming. Henk Grol gaf aan dat hij de balans van zijn topsportbestaan opmaakt met familie en vrienden – „want die kennen mij echt.”

En veerkrachtige sporters maken van TeamNL weer een veerkrachtig team dat in staat is om de komende week en de volgende spelen verder te groeien!

De coaches spelen daarin een belangrijke rol. Zij zijn vaak de eerste waar de sporters op terugvallen, ook bij tegenvallende resultaten. Coaches besteden aandacht aan de eerste opvang van de sporter en ondersteunen de sporters bij het omgaan met de situatie. Zij moedigen de sporters ook zeker aan om naar hun gezin, familie, vrienden, etc. te gaan en zich daar op te laten ondersteunen, op te laten peppen of om na te denken over toekomst.

Maar voor jou als coach ………. wie zijn jouw relaties waar jij op terugvalt in tijden van tegenslag? Weten ze de goede woorden te vinden die jou helpen om er weer bovenop te komen? Of slaan ze de plank volledig mis? En snap je waarom de een jou juist op de goede manier aanspreekt en jou weet te raken en dat je een ander amper hoort? Zou je dat niet willen weten?

Wij beschikken over een krachtige tool waarmee je snel en overzichtelijk jouw relatienetwerk in beeld kunt brengen en waarmee je niet alleen je relaties met klanten verbreed en verdiept, maar ook die met je eigen partner, je kinderen, familie en vrienden.

Welk tool gebruik jij om jouw klanten uit de dip te halen? Laat het ons hieronder weten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen