Onderhandelingstips

Tips om een onderhandeling succesvol te maken!

01 Denk meer in belangen dan in concrete doelstellingen.

02 Neem voldoende tijd om informatie uit te wisselen.

03 Een goede voorbereiding is het halve werk.

04 Onderhandel over meerdere onderwerpen tegelijk.

05 Vraag meer dan je wilt krijgen.

06 Accepteer nooit het eerste bod.

07 Neem het iniatief.

08 Wees hard op inhoud, maar zacht op relatie.

09 Oog hebben voor de belangen van de tegenpartij is niet gelijk aan toegeven.

10 Verken/ bekijk alternatieven.

Manieren om te onderhandelen.

Er zijn verschillende manieren om te gebruiken tijdens een onderhandeling.

Maak gebruik van principieel onderhandelen om efficiënt en effectief te kunnen onderhandelen.

Scheid de mensen van het probleem. Mensen hebben emoties. Zorg ervoor dat emoties niet de overhand krijgen en dat jij als onderhandelaar persoonlijk betrokken raakt en daar ook naar reageert. Anders kan het gebeuren dat wat als een inhoudelijke discussie begon, eindigt in een persoonlijk emotioneel conflict.

Creëer voor jezelf het juiste onderhandelingsklimaat. Dit doe je door je inhoudelijk te richten op het vraagstuk. Veel onderhandelaars richten de aandacht meestal op ingenomen standpunten en gestelde eisen. Het is verstandiger en interessanter om je te concentreren op de belangen en motieven die achter de ingenomen posities liggen. Kom achter het waarom. Door veel vragen te stellen over het hoe en waarom van standpunten, kun je achterhalen wat iemands werkelijke behoeften en wensen zijn.

Als je dit weet wordt de kans op meer oplossingen vergroot. Meerdere wegen leiden naar Rome om iemands belangen te dienen, dan alleen middels het concrete voorstel dat iemand neerlegt.

Hoe bereik je dit? Maak gebruik van empatisch luisteren.

Empatisch luisteren kun je gebruiken om op een effectieve en efficiënte manier te luisteren. Door op deze manier te luisteren zal de tegenpartij zich begrepen voelen. Op deze manier kun je op een prettige manier communiceren. Deze manier zorgt ervoor dat beide partijen zich begrepen voelen en beide bezig zijn om een oplossing te creëren.

Stephen Covey vertelt een mooi verhaal wat empatish luisteren en communiceren inhoudt.

Voor dames is er ook een boek dat jou helpt om te onderhandelen. De strategie die zij namelijk hanteren blijkt wezenlijk anders te zijn dan mannen dat doen. Het boek heet: ‘Strategisch onderhandelen voor vrouwen’ door Yvette Berkel, Monic Bührs en Elisa de Groot.

Ken jij het boek al? Wat vind je ervan? Laat het ons hieronder weten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen