Pijn wint het van plezier of andersom?
19 augustus 2016 

Pijn wint het van plezier of andersom?

Pijn wint van plezier. Zowel bij bewuste als onbewuste gedragingen werken negatieve prikkels sterker dan positieve prikkels. De pijn van verandering. Wij denken meer na over de dingen die mis gaan. Onze aandacht wordt er sneller door getrokken. We zijn geneigd om meer energie te steken in het vermijden van pijn en verlies, dan in het werken naar plezier en winst.

De meeste pijn wordt veroorzaakt door het verlies dat vaak gepaard gaat met veranderingen. Mensen hebben over het algemeen geen hekel aan veranderingen, maar wel aan het verlies. Vooral zaken die in je hoofd spelen, zoals zekerheid en identiteit. Ook het verlies aan meer tastbare zaken, zoals een vaste plek en vaste collega’s om je heen.

Door deze pijn verkramp je, ga je je verschuilen en raak je in paniek. Je kunt niet meer helder denken en neemt geen (goede) beslissingen en acties. De pijn gaat een eigen leven leiden met gevolgen voor je dagelijkse leven. Als coach weet je dat als geen ander. Je ziet dat jouw cliënten situaties gaan vermijden, ze communiceren niet meer in hun relaties, ze zonderen zich af of erger, ze hebben zichzelf niet in de hand en worden juist kwaad. Met alle gevolgen voor hun (onderlinge) relaties, hun werk, hun vriendschappen, etc. Uiteindelijk vreet de pijn ze op.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om veerkracht op te bouwen. Soms kunnen we niet om pijn heen. Echter door te bedenken wat jij kunt doen om de pijn zo min mogelijk te laten zijn, kun je de pijn van jouw klanten sneller een plek geven. En dan gaan ze een stuk makkelijker met veranderingen om!
Jij als coach helpt jou klanten daar vast en zeker mee. Jij wilt de wereld beter maken door jouw kennis, expertise en ervaring met hen te delen. Je kijkt daarvoor anders tegen de wereld dan zij en durft met hen buiten gebaande paden te gaan.

Paden die hen de veerkracht geven om de pijn die met een verandering gepaard gaat te kunnen geleiden. Maar hoe dring je snel en effectief door tot jouw coachee? Hoe bereik je hem of haar dat hij of zij jou deelgenoot maakt van de pijn, waardoor jij hem of haar sneller kunt helpen?

Wij beschikken over een krachtige tool waarmee je dat binnen 1,5 minuut kunt bereiken en met hem of haar effectief kunt communiceren. Daarna en daarmee kun samen met je coachee en met jouw methoden krachtig de pijn te lijf gaan en grotere veerkracht realiseren. Neem contact met ons.

Hoe ga jij om met de pijn van jouw klanten en bereik je bij hen op snelle wijze die veerkracht? Laat het ons hieronder weten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen