Positiviteit, alles waar je aandacht aan geeft groeit
25 november 2015 

Positiviteit, alles waar je aandacht aan geeft groeit

Positiviteit werkt in jouw team en op de werkvloer ! positiviteit

Zorg voor positiviteit en kracht in jouw team en/of op de werkvloer. Alles waar je aandacht aan geeft groeit.
Wil je meer succes binnen de eigen organisatie, richt je dan op positieve zaken. Zorg dat jouw focus positief is. Het kan best wel eens voorkomen dat je het niet eens bent met zaken die rondom jou gebeuren. Het kan zijn dat er binnen het bedrijf waar je werkt keuzes worden gemaakt waar je het eigenlijk niet mee eens bent. Het kan ook zijn dat je je stoort aan de manier waarop een teamlid of medewerker met zijn/haar werk of een klant omgaat. Het is helemaal niet erg om daar van te balen.

Zorg er wel voor dat deze negativiteit niet de overhand krijgt. Voor je het weet loop je een hele dag te klagen en te mopperen. Word jijzelf niet blij van en worden zeker jouw medewerkers en/of collega’s niet. Realiseer je dan dat ook deze negatieve aandacht gaat groeien. Geef je veel negativiteit aan de klagers binnen jouw omgeving, dan wordt het geklaag alleen maar groter. Ook als je het voor jezelf binnenskamers houdt. Laat staan als je het gaat uiten naar anderen toe. De omgeving gaat dan mee in jouw negativiteit.

Je hebt altijd de keuze om te kiezen voor negatieve groei of positieve groei. Wat gebeurt er nu als je de zaken positief benadert? Als jij veel aandacht geeft aan de zaken die goed gaan en aan de successen die jij of je medewerkers hebben behaald, dan zul je merken dat je steeds meer dingen goed ziet gaan. Dit heeft ook te maken met de self fulfilling prophecy. Op deze manier motiveer je jouw omgeving om in deze positiviteit mee te gaan. Probeer het maar eens en laat je verrassen door het effect ervan.

Dit betekent niet dat je nooit meer negatief mag zijn. Er kunnen altijd zaken gebeuren die minder positief voelen. Het is aan jou hoe jij daar mee omgaat. Kijk wat er mis is gegaan en hoe je het de volgende keer beter kunt doen, of hoe je het probleem nu gaat oplossen. Benader  dit dus positief. Op deze manier werkt je op een positieve constructieve manier aan de problemen waar jij tegen aan loopt.

Hieronder vind je drie tips die jou kunnen helpen bij negativiteit op de werkvloer of in jouw team:

  1. Maak het bespreekbaar en onderneem actie! Merk je dat er gemopperd wordt? Ga er op af en maak het bespreekbaar. Geef aan dat alleen maar klagen erover niets oplevert. Breng samen in kaart wat het probleem is en ook wat oplossingen kunnen zijn. Onderneem vervolgens actie op het probleem op te lossen;
  2. Complimenten geven werkt! Mopper dus niet te lang. Elke keer een collega, medewerker of teamlid erop wijzen dat hij/zij een fout heeft gemaakt, is geen opbouwende kritiek. Dit is gewoon klagen. Ga in gesprek met deze persoon, maak duidelijk wat je verwacht van hem of haar. Gaat het de volgende keer dan goed, vergeet dan niet om de medewerker een compliment te geven. Het is de toon die de muziek maakt. Wil je weten hoe je de boodschap het beste brengt? Het hangt in ieder geval van jullie persoonlijkheidstype af.
    Een compliment geven kost niets en de positieve werking ervan is 100 x sterker, dan alleen geklaag.
  3. Gaat het niet goed? Deal with it! Werk altijd naar een bevredigende oplossing toe. Baal je van iets, zoek iemand op en praat het van je af. Bekijk samen naar wat er wel goed is gegaan en hoe je het de volgende keer beter kunt doen.
    Blijf niet in de moppersfeer hangen. Dit zorgt er alleen maar voor dat een probleem veel groter blijft dan dat het in werkelijkheid is. Door oplossingen te bedenken neem jezelf de regie weer in handen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen