Symptomen van stress - de uitleg
09 januari 2013 

Symptomen van stress - de uitleg

Wat is dat nu eigenlijk, we hebben er allemaal wel eens last van. Stress is niet altijd ongezond.  Het kan je helpen om goed te presteren. Het is een natuurlijke reactie van jouw lichaam. Het kan er voor zorgen dat je geconcentreerd en alert bent. Spanning maakt jouw lichaam klaar voor actie, om snel te reageren op dreigende situaties.
Stress kan dus ook nut hebben. Als men het over stress heeft, is het meestal in negatieve zin. Er is sprake dan van teveel spanning en deze spanning veroorzaakt (verschillende) klachten.

Er zijn 4 verschillende manieren waarop stress zich kan uiten, namelijk:

 • Lichamelijk
 • Psychisch
 • Gedrag
 • Gedachten of denkpatronen

Lichamelijk klachten kunnen zijn:

Hoofdpijn, rugklachten, nekpijn, vermoeidheid, rusteloosheid, slaapproblemen, hartkloppingen, je lichaam heeft minder weerstand waardoor je gemakkelijker vatbaar bent voor verkoudheid en griep.

Psychische klachten kunnen zijn: 

Stress kan je stemming of gemoedstoestand erg beïnvloeden. Je wordt prikkelbaarder en cynischer. Je krijgt gevoelens van machteloosheid, eenzaamheid en je kunt het gevoel hebben het allemaal alleen moet ondergaan. Je voelt je ongelukkig en bent snel verveeld. Je hebt nergens zin in om wat te doen.

Gedragsklachten kunnen zijn:

Per persoon verschilt het hoe je omgaat met stressklachten. Sommige mensen gaan overmatig eten en/of snoepen. Ze gebruiken meer alcohol in de hoop dat daar het gevoel verdwijnt of erger ze gaan drugs gebruiken.
Je kunt je baziger, chagrijnig , kritisch opstellen naar anderen en mensen afsnauwen. Doordat je prikkelbaarder bent, kan dit regelmatig leiden tot conflicten. Een ander uiterste kan zijn dat je je lusteloos en somber voelt en je terugtrekt in jezelf. Je sociale contacten verminderen als gevolg daarvan.

Gedachten of denkklachten kunnen zijn:

Door de stress krijg je soms andere denkpatronen. Je hebt meer moeite om helder te kunnen nadenken. Je creativiteit wordt minder en je kunt concentratie of geheugenproblemen krijgen.

Niet iedereen is hetzelfde en gaat anders om met stressfactoren. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen. Een aantal eigenschappen maakt sommigen kwetsbaarder voor stress dan anderen:

 • Perfectionisme
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Veel eisen van jezelf en het gevoel hebben het te moeten doen.
 • Grote mate van betrokkenheid bij je werk of bij je gezin.
 • Gevoelens / emoties slecht kunnen uiten.
 • Geen grenzen kunnen aangeven, nee kunnen zeggen of opkomen voor jezelf
 • Idee hebben weinig invloed te hebben op jezelf en je omgeving, slachtofferrol
 • Moeilijk hulp van anderen durven te vragen
 • Pessimistisch ingesteld zijn
 • Gewaardeerd willen zijn door anderen
 • Ambitie / prestatiegericht zijn, teveel en te snel willen doen

Een aantal van bovenstaande eigenschappen wordt bepaald door karakter. Een aantal ervan hebben te maken met ervaring en vaardigheden. Karakter kun je niet veranderen. Je kunt jezelf wel aanleren anders om te gaan met situaties en vaardigheden te leren die je daarbij kunnen helpen. Je kunt zelf door middel van trainingen assertiever worden. Je kunt door middel van timemanagement wellicht de organisatie van je werk aanpakken. Je kunt jezelf aanleren realistischer doelen te stellen en niet tot het uiterste te gaan.

Een andere oplossing kan zijn dat je je leef- en werkgewoonten verandert. Bijvoorbeeld door anders te gaan eten of drinken. Kiezen voor ontspanning of eerder (lees: op tijd) naar bed gaan, zodat je meer slaap pakt. Niet te veel werken en bewust pauzes inplannen zijn ook oplossingen om minder stressvol en dus (meer) ontspannen te raken.

Coachmoment.com wil jou daar graag bij helpen. Op deze website vind je allerlei artikelen en E-books, die jou inzicht en antwoorden zullen geven op vragen waar je nu tegen aanloopt.
Vragen stellen aan Coachmoment.com mag natuurlijk ook, graag zelfs. Het draait immers allemaal om jou!

Ook bij stress geldt dat jezelf in controle bent, je zult echter zelf keuzes moeten gaan maken hoe je met jouw stress om wilt gaan.

Het feit dat je dit stukje nu aan het lezen bent is al een eerste stap. Je realiseert je dat je wellicht stress hebt of dat er iemand in je omgeving is, waarvan je denkt dat er stress aan het ontstaan is.

Er zijn altijd vier stappen om rekening mee te houden bij alles wat je wilt veranderen.

 1. Bewustwording.
 2. Doelen stellen
 3. Tijdsmomenten inbouwen
 4. Doen.

Stress dien je niet te onderschatten. Te vaak wordt dit gedaan en/of weggewoven. Je lost stress niet op met een weekje vakantie of er niet aan te denken. Daar zit het te diep voor. Neem actie om het te verminderen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen