Train your brain!

Jouw hersenen zijn gericht om te overleven. Vaak doe je zaken onbewust, omdat jouw hersens reageren op bepaalde gebeurtenissen. Komt er een auto aan, dan ontwijk je deze automatisch. Het is een reflex, aangestuurd door jouw hersenen.  Let er maar eens op als je auto rijdt hoeveel dingen je eigenlijk automatisch doet zonder erbij na te denken: knipperlicht aandoen, schakelen, remmen, enzovoort. Allemaal automatismen die je automatisch doet.

De reacties zijn erg makkelijk in dit soort situaties. Ze zijn bedoeld om te kunnen overleven. Wat ook belangrijk is om te weten dat emotie voor intelligentie gaat. Stel je rijdt lekker in je auto. Plotseling steekt er een konijn over. Wat doe je? Logischerwijs zou je denken dat, indien je het dier niet kunt ontwijken, je rechtdoor rijdt. De meeste mensen proberen automatisch het konijn te ontwijken. Ook dit is een reflex en wel aangestuurd door emotie. Ondanks dat onze hersens gericht zijn op overleven, kunnen emoties deze verstoren. Dit was even een zijspoor.

Deze automatismen kunnen wel hinderlijk zijn en jou zelfs beperken op het moment dat je op nieuwe situaties wilt reageren. Of als je nieuwe creatieve ideeën wilt bedenken. Deze automatismen zorgen ervoor dat dat jouw hersens  niet zo flexibel en lerend blijven als je zelf zou willen. Wil jij jouw hersens flexibel houden, dan is het belangrijk ze te prikkelen.

Rijd jij altijd met TomTom? Doe het eens een keer zonder. Doe eens iets wat je normaal nooit doet en train your brain.
Wijk af dus van jouw routines en houdt jouw hersens in beweging. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijk het kan zijn om dit te trainen. Gedurende de jaren bouw je steeds meer automatismen op. Tijd dus om er van af te gaan wijken en jouw hersens te prikkelen.

Wat zie je hier….?train your brain

Dolfijnen (10) of iets anders……?

 

Geef hieronder in het reactieveld jouw beeld van dit plaatje 😉

Over de schrijver
Reactie plaatsen