Coach, ga jij wel eens de uitdaging met jezelf aan?
24 september 2016 

Coach, ga jij wel eens de uitdaging met jezelf aan?

Het woord uitdaging hoort bij een bepaald type mens. Bij een ander type heet het weer probleem of vraagstuk. In veel gevallen gaat het om het out of your comfortzone gaan. Het bekende verlaten of iets gaan doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je gaat je begeven in het onbekende.

Wellicht vraag je wel eens aan jouw coachee (klant) of hij of zij iets wil ondernemen om van zijn of haar angsten af te laten komen. Van pleinvrees of van andere fobieën. Ook zul je als coach mensen met hun daden of gedrag confronteren. Een ding is zeker. De coachee vindt iets dergelijks niet echt fijn. Eenmaal als ze het gedaan hebben en het obstakel hebben overwonnen, dan kunnen ze vergelijkbare situaties veel beter aan. Ze voelen ze zich een dan stuk lichter. Gek is dat eigenlijk, dat iemand met (zachte hand) gedwongen moet worden om dit te doen. Wij als mensen hebben blijkbaar andere mensen nodig om vooruit te kunnen komen. En vooral mensen die we (professioneel) kunnen vertrouwen. Er is een bepaalde vertrouwelijke relatie klik nodig om de stappen te nemen die een coach van zijn coachee vraagt. De coach, jij dus, zal dus heel snel een band met zijn of haar coachee(s) dienen te kweken wil er vooruitgang te zien zijn. Daarvoor is een vorm van communicatie nodig, waarbij de coachee zich gehoord voelt en de relevante opdrachten of adviezen snapt om ze te kunnen gaan uitvoeren.

Bedoeld = Gezegd?

Gezegd = Gehoord?

Gehoord = Begrepen?

Begrepen = Akkoord?

Akkoord = Actie?

Actie = Bedoeld?

Heb jij wel eens gehad dat jij jouw klant (coachee) niet begreep, dan wel duidelijk kon maken wat er van hem/haar verwacht werd? En hoe heb je dat uiteindelijk opgelost? We lezen het graag in het commentaarveld.

En… ga jij wel eens de uitdaging met jezelf aan? Treed jij zelf wel eens uit je comfortzone, met of zonder hulp van anderen? Het hoeft natuurlijk niet (altijd) een extreme uitdaging te zijn. Als het maar iets is dat je nieuwe zaken laat ervaren of je geest verruimt. Brendon Bruchard, onder andere een motivational speaker en schrijver van “The Charge”, adviseert in ieder geval een keer per maand iets nieuws te gaan doen. Bijvoorbeeld uit te gaan eten in steeds een ander restaurant. Of elke dag in ieder geval tien bladzijden lezen van een non-fiction boek. Je verhoogt jouw kennis en maakt je wellicht nieuwsgierig om zelf de kennis te gaan toepassen waardoor je ook uit jouw comfortzone zult gaan. Bijvoorbeeld hoe vergroot jij jouw financiële IQ door te gaan handelen in aandelen op de beurs. Tony Robbins heeft een bestseller daarover geschreven en hij vraagt nogal wat van de lezer… (MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom).

Zo gingen wij, Erik en Nick, ook een uitdaging aan. We deden mee aan een vlogwedstrijd, uitgeschreven door o.a. Laerke Nissen van Video Essentie. Je kon begeleiding in het maken vlog’s (videoblogs) van haar winnen waardoor jouw zichtbaarheid aanzienlijk kan toenemen.

Wij van Coachmoment.com willen zichtbaar zijn, zodat we vele mensen en in dit geval (relatie)coaches kunnen helpen om hun coachees effectief zo te kunnen begeleiden met de tools en tips die wij aanbieden. Daarvoor moesten wij uit onze comfortzone door een video te maken en deze op Facebook zetten. Vooral dat laatste was een uitdaging. Wat gaan mensen er van zeggen..?

We wonnen de wedstrijd niet, maar de vlog is gemaakt. Je kunt ‘m hieronder zien. Vijf tips aan jou… Mogen we er volgens jou meer maken zo en heb jij tips voor onderwerpen en/of voor verbetering?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen