Welke taal spreek jij? Je hebt een keuze of je wilt of niet
22 oktober 2016 

Welke taal spreek jij? Je hebt een keuze of je wilt of niet

Hoe vaak hoor ik mensen niet ‘ik moet dit of ik moet dat’ zeggen. De tegenzin die daaruit spreekt is duidelijk. Hoe fijn zou het zijn als je oprecht kunt zeggen: ‘Ik wil dit of dat doen’.

Het geeft jou namelijk een keuze. Dat betekent dat je ervoor kiest proactief te zijn.  Niet te handelen uit emotie maar uit waarden. Een voorbeeld uit de werkomgeving. Je hebt een briljante leidinggevende, hij (of zij) weet waar hij het over heeft, sluit megadeals, heeft een visie, geeft structuur. Kortom een aanwinst voor de organisatie.

Alleen als manager is deze persoon een dictator. Zijn medewerkers vinden hem irritant en klagen steen en been. Kortom in emoties en reactief gedrag.

Echter één medewerker handelt proactief. Zij (hij) voert uit wat hij van haar vraagt en doet meer… Ze levert de benodigde gegevens met daar boven op een analyse van de gegevens en aanbevelingen over wat te doen.

Niet om te slijmen. Nee! Ze doet het vanuit de vraag: ‘Als ik deze gegevens zelf nodig zou hebben, wat wil ik dan met deze gegevens?’ Ze werkt vanuit haar eigen waarden, bijvoorbeeld volledig willen zijn, anderen willen helpen, invloed hebben of ambitieus zijn.

De manager ziet wat er gebeurt. De analyse en aanbevelingen zijn spot on en hij gebruikt ze. Hij weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over dit onderdeel. Hij begint haar (steeds) meer te waarderen. In plaats van tegen haar te zeggen: ‘Lever dit op voor morgen’, zegt hij: ‘Wat denk jij ervan?’

Ze wordt gezien, heeft invloed, toont haar ambitie en helpt een ander. Zo verandert ‘moeten’ naar ‘willen’ en neem ze zelf het heft in eigen handen.

In een privé-setting geldt precies hetzelfde. Wij (Erik en Nick) vinden het belangrijk om mensen mee te nemen in wat ons bezighoudt, onze kwetsbaarheid te tonen. We vragen aan onze kinderen om geen geheimen voor ons te hebben. Dat betekent dat wij onszelf dus verplichten dit ook niet voor hen te hebben. Hoe lastig dit soms ook kan zijn.

We hebben niet altijd grip op eventuele gevolgen. Echter als we onze keuzes maken op basis van onze waarden dan wordt het gemakkelijker om met de gevolgen te dealen.

Je hebt altijd keuzes. Welke waarden vind jij belangrijk? Hoe wil jij leven?

Erik en ik hebben verschillende waarden. Door erover te praten kunnen we naar boven halen wat de ander belangrijk vindt. Bijvoorbeeld voor mij is uniciteit belangrijk en voor Erik hostmanship (jou welkom laten voelen). Deze waarden kunnen best botsen. Door ons proactieve houding naar elkaar hebben we er juist ons handelsmerk van gemaakt.

Jij bepaalt jouw S.C.R.I.P.T.® en creëert daarmee de impact die jij wilt. De taal naar anderen en jezelf is daarin een cruciale factor. Niet meer langs de zijlijn. Zonde! Neem die duik in jouw waarden en acteer ernaar.

Waar kies jij voor: reactie of proactie? Neem de actie en laat jouw antwoord hieronder achter. Jij, unieke jou, dank je wel 🙏🏼

Over de schrijver
Reactie plaatsen