Heb jij die wilskracht?

Kies jij nu voor 1 snoepje vandaag…

…. of wacht je even en krijg jij morgen 2 snoepjes?

Socioloog Walter Mischel stelde de bovenstaande vraag aan jonge kinderen.

Walter zegt dat het antwoord op die vraag veel zegt over hun toekomstige leven. Hij zocht de kinderen die hij deze vraag gesteld had dertig jaar later weer op. De kinderen die hadden gekozen voor optie 2, een dag wachten en dan 2 snoepjes bleken als volwassene gezonder, gelukkiger en rijker dan de kinderen met weinig zelfbeheersing. Degene die voor het optie 1 hadden gekozen en meteen het snoepje kregen deden het volwassen slechter qua inkomen, baan, gezondheid en hadden meer last van overgewicht, verslaving of zaten in een moeilijke relatie.

wilskracht

Wilskracht is het vermogen om jouw impulsen onder controle te houden. Niet meteen doen, maar uitstellen tot het moment dat je het echt nodig hebt.

Wilskracht is te oefenen. Het begint natuurlijk met bewustwording. Met simpele oefeningen kun jij al oefenen. Bijvoorbeeld  in plaats van chips, fruit gaan eten. Niet meer met de auto naar het werk, maar op de fiets. Het is belangrijk dat je ook de momenten herkent wanneer jouw wilskracht niet sterk genoeg was. Dit zijn leermomenten voor de volgende keer als het gebeurt. Hou er rekening mee dat als jij jouw wilskracht te veel prikkelt deze moe wordt, zodat het moeilijker wordt om de volgende wilskracht/ verleiding te weerstaan. Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid wilskracht per dag…

Heb jij wilskracht? Hoe oefen jij je wilskracht? Vertel het hieronder in het reactieveld.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen